Over de kettlebellsport

Kettlebellsport is een unieke combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en mentaal doorzettingsvermogen. Een wedstrijd bestaat uit een 10 minuten sprint en, afhankelijk van het onderdeel, spreekt het voornamelijk gripkracht, beenkracht en het cardiovasculaire systeem aan.

Omdat de sport vraagt om een uitstekende techniek in de drie meest technische lifts (de snatch, clean en jerk) wordt het ook wel het zusje of de conditionele variant van het olympisch gewichtheffen genoemd.

Geschiedenis

Hoewel kettlebells al sinds de 18e eeuw in Rusland worden gebruikt voor fitness en competities, is kettlebellsport in zijn huidige vorm pas ontstaan in de jaren tachtig.

Sinds 2001 is het ook mogelijk voor vrouwen om mee te doen aan internationale competities en stijgt de populariteit van de sport met enorme stappen. In 2012 is het eerste nationale kampioenschap gehouden in Nederland.

Competitie onderdelen

In de klassieke vorm van competitie krijgt de atleet 10 minuten lang de tijd om zoveel mogelijk herhalingen uit te voeren van het betreffende onderdeel, zonder de kettlebell(s) in de tussen tijd neer te zetten of (indien van toepassing) vaker dan één keer van hand te wisselen.

De oefeningen zijn als volgt:

  • Jerk: één of twee kettlebells worden vanuit de rack positie (borst) tot boven het hoofd gebracht.
  • Snatch: één kettlebell wordt via een swing tussen de benen door naar boven het hoofd gebracht.
  • Clean: één of twee kettlebells worden via een swing tussen de benen naar de rack positie (borst) gebracht.

De onderdelen in klassieke vorm van competitie zijn als volgt:

  • Biathlon: 10 minuten jerk wordt na minstens 30 minuten pauze gevolgd door 10 minuten snatch
  • Longcycle: in 10 minuten wordt continu de clean en de jerk achter elkaar door uitgevoerd.
  • Snatch-only: 10 minuten snatch.

Momenteel (2016) wordt de clean en de jerk door vrouwen uitgevoerd met slechts één kettlebell, terwijl mannen dit met twee kettlebells doen. Biathlon wordt meestal alleen aan mannen aangeboden.

Andere vormen van competitie

Naast de klassieke competitie van 10 minuten en de klassieke onderdelen worden er ook andere competities georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld de beginners-/oefenwedstrijd van 5 tot 7 minuten en de zogenaamde halve (30 minuten) of hele (60 minuten) ‘marathon’.

Er zijn heel veel combinaties en mogelijkheden, hieronder een paar voorbeelden:

  • In 2015 werd in Nederland een 2×4 competitie gehouden waarbij de atleet eerst 4 minuten lang moest snatchen en vervolgens, na slechts 2 minuten rust, 4 minuten lang longcycle met twee kettlebells moest doen.
  • In Slovenië wordt regelmatig een ‘triathlon’ gehouden, waarbij de atleet alle drie de onderdelen (snatch, jerk en longcycle) 6 minuten lang uitvoert.