In totaal zullen er 14 atleten in een verscheidenheid aan onderdelen deelnemen aan het WK van het WKSF van 23 tot en met 26 mei aanstaande. De atleten, inclusief hun team en het onderdeel waaraan ze zullen deelnemen zijn:

 • Renate Almekinders (Jaap’s Gym, snatch – veteran)
 • Barry André (RKA, snatch – amateur / LC – veteran)
 • Jeanine Bisschop (Team RxD , LC – elite)
 • Niek Busschers (Jaap’s Gym, LC – amateur)
 • Dennis Eikelboom (Kettlebellsport Deventer, LC – amateur)
 • Sjanett de Geus (Jaap’s Gym, snatch – amateur / veteran)
 • Attila Houthuyse (RKA, LC – veteran)
 • Karlien Huiskes (Jaap’s Gym, LC – elite / snatch – elite)
 • Mirjam Koehorst (Jaap’s Gym, snatch – amateur)
 • Naomi Kooiker (Jaap’s Gym, biathlon – amateur)
 • Ilse Schimmel (Kettlebellsport Deventer, OALC – veteran)
 • Rita Veldmaat (Jaap’s Gym, biathlon – veteran)
 • Rudy Veldmaat (Jaap’s Gym, snatch – amateur)
 • Marianne Vonder (Team RxD, OALC – elite)

Hieronder worden de atleten aan u voorgesteld die mee zullen gaan naar Dublin.

Renate Almekinders

Renate tijdens haar set op Jaap’s Open 2019.

Tijdens revalidatietraining bij Jaap’s gym heeft Renate kennisgemaakt met de kettlebell, maar ze vond het in eerste instantie erg moeilijk en frustrerend. Toen ze klaar was met de revalidatie, heeft ze de sport toch nog een kans gegeven. Ze zag namelijk het grote enthousiasme bij de kettlebellers in de gym en na haar eerste wedstrijd was ze dan ook verkocht. Renate heeft rank 2 voor de snatch en heeft in 2018 al deelgenomen aan het EK van de WKSF in Porto. Op het WK wil ze een technisch goede set neerzetten en hoopt ze rank 1 (164 reps met 16 kg) te halen.

Barry André

Barry in Rotterdam Kettlebell Academy.

Barry is eigenaar van Rotterdam Kettlebell Academy. Hij trainde al een paar jaar met de kettlebell, toen hij eind 2014 een workshop volgde van wereldkampioen Anton Anasenko. Zware kettlebells tillen was voor hem geen probleem (24kg, 28kg), maar na 5 minuten in deze workshop stond hij met een 8kg en 10kg in mijn hand. Hij begreep er niks van; “Waarom hield ik het niet vol? Wat was er anders? Anton riep steeds “pendulum, pendulum…”, maar ik snapte er geen bal van.” Het heeft hem nooit meer losgelaten en kettlebell sport bekender en groter maken in Nederland is zijn belangrijkste doel geworden. Sindsdien is er veel gebeurd, maar het belangrijkste voor hem zijn de mooie resultaten waar hij als coach en trainer met een aantal atleten uit zijn team naartoe heeft gewerkt:

 • Rosalie André (zus) 1e plaats WK 2018 en EK 2018 (WKSF)
 • Mateusz Paluch 1e plaats EK 2018 (IUKL)
 • Vera van der Wel 2e plaats EK 2017 (IUKL)

Wat betreft zijn eigen prestaties is hij heel trots op het winnen van het NK Kettlebell Sport 2017 op het onderdeel longcycle en zijn zilveren medaille op het WK 2018 (WKSF) in Italië. Voor het aankomende WK ligt de focus op het onderdeel longcycle met 2x24kg en op het nieuwe onderdeel snatch only for mannen met 24kg. Barry kijkt naar beide flights van 10 minuten heel erg uit: “Altijd ben ik gefocust op mijn eigen persoonlijke doelen, die vind ik belangrijker dan het behalen van een prijs of medaille.” Maar de 10 minuten vol maken is daarbij voor hem het belangrijkste.

Jeanine Bisschop

Jeanine tijdens haar set op het EK 2018 van de WKSF.

Medio 2017 heeft Jeanine haar eerste kettlebell training gevolgd bij Jan-Hein van FitFabrique Staphorst. Ze was al snel geboeid door de veelzijdigheid van de sport, maar ze was niet van plan om ooit aan een wedstrijd mee te doen. Jan-Hein moedigde haar echter aan dit toch één keer te doen. Dus is ze vanaf februari 2018 structureel gaan trainen, voor Jaap’s Open. Tijdens deze wedstrijd lukte het haar om de 10 minuten longcycle met 2x10kg vol te maken met 61 correcte herhalingen. Wat een ervaring! Nog voordat Jeanine thuis was, besloot ze dit vaker te willen doen. De strijd met jezelf, de controle die je 10 minuten lang moet houden en de progressie die je kan maken in relatief korte tijd maken het dat ze de sport zo leuk vind. Daarnaast helpt het trainingsschema haar om minimaal drie keer per week te sporten. In oktober 2018 heb heeft ze deelgenomen aan het NK. Hier werd ze 2e en haalde ik een Nederlands record in haar gewichtsklasse met 68 herhalingen longcycle 2x16kg. In november 2018 mocht Jeanine mee naar het EK in Porto (Portugal). Daar verhoogde ze haar record naar 73 herhalingen, goed voor een bronzen medaille in de amateurklasse! Overige ranks die Jeanine heeft behaald zijn:

 • Rank 3 voor TALC (85 herhalingen met 2x12kg)
 • Rank 2 voor TALC (59 herhalingen met 2x16kg)
 • Rank 1 voor TALC (73 herhalingen met 2x16kg)

Jeanine heeft zich gekwalificeerd voor deelname in de professionele klasse. 10 minuten zonder al teveel stress op het platform staan met 2x20kg is haar belangrijkste doel.

Niek Busschers

Niek tijdens zijn set op het EK 2018 van de IUKL.

Voor Niek is de combinatie tussen kracht en uithoudingsvermogen wat hem zo aanspreek in de kettlebellsport. Dit geeft hem veel voldoening in de trainingen.
Hij is de Nederlands kampioen 2018 op het onderdeel longcycle én Open Schots kampioen. Deze laatste wedstrijd, waar hij met 2x28kg 54 herhalingen deed, is voor hem zijn beste wedstrijd dusver.
Zijn wens voor het WK is vooral om goed de wedstrijd door te komen en de wedstrijd te gebruiken om aan zijn mentale barrière te werken. Fysiek is hij namelijk nog aan het aansterken vanwege een knieblessure die hij opliep tijdens het EK in Porto.

Dennis Eikelboom

Dennis tijdens zijn set op het EK 2018 in Porto.

Na een zware knieblessure in 2015 zocht Dennis iets naast de fysiotherapie iets waar hij zijn energie in kwijt kon en waar hij veel sterker van kon worden. Bij toeval kwam hij op de website van Kettlebellsport.nl terecht. Samen met een maatje heeft Dennis een proefles gevolgd. Dit was geweldig! Precies wat hij zocht. De combinatie van kracht, conditie en techniek is iets wat op Dennis z’n lijf geschreven was. Hij liet zich overhalen zonder gerichte training deel te nemen aan het NK in de B-klasse met longcycle 2×16 kg. De sfeer, de spanning en alles wat er die dag op hem af kwam vond hij te gek! Sindsdien is hij verliefd op de sport. Op het EK in Porto maakte hij voor het eerst 10 minuten vol met 2×24 kg. Hij deed 62 herhaling en dit was genoeg voor een 2e plek! Dit was voor hem, naast vele andere goede prestaties op zijn favoriete onderdeel (longcycle), een uitschieter. Nadat hij zijn trainersdiploma had behaald kreeg hij in augustus 2018 de kans om Kettlebellsport Deventer (toen nog kettlebellsport Holland) over te nemen van Ewout Staartjes. Deze kans heeft hij met beide handen aangegrepen! Hij is dan ook supertrots dat hij, 4 jaar na zijn kennismaking met de sport, de eigenaar is van Kettlebellsport Deventer. Ze trainen op dit moment op een prachtige locatie bij crossfit Deventer en hier mag Dennis als trainer zijn kennis overbrengen aan veel enthousiaste kettlebellsporters. Zijn doel op het WK in Dublin is vooral om te genieten van alles wat daar gebeurd. Natuurlijk wil hij de 10 minuten met 2×24 kg volledig vol maken. Zijn doel daarbij is om meer dan 70 herhalingen te halen. Hij kijkt er erg naar uit om samen met de rest van team NL te knallen in Dublin!

Sjanett de Geus

Sjanett tijdens de prijsuitreiking op het WK van de IUKL in Seoul.

De eerste keer dat Sjanett in aanraking kwam met kettlebellsport was toen ze het NK aangekondigd zag staan op de FLEX cup (nu SAP cup). Ze dacht: “Dat kan ik ook!”. “Super naïef natuurlijk”, aldus Sjanett, maar het was wel de aanleiding om een workshop te volgen bij Naomi. Daarna is ze eigenlijk nooit meer gestopt. Het is voor haar de perfecte manier om te trainen: lekker thuis, kort en krachtig en met leuke doelen zoals internationale wedstrijden.
Tot nu toe heeft Sjanett een aantal Nederlandse records op haar naam staan. Tevens heeft ze bij een groot aantal internationale wedstrijden medailles mee naar huis genomen in diverse disciplines, waaronder 4x goud op EK’s en zilver tijdens het WK in 2018 in Seoul.
Het WK is voor haar weer de eerste wedstrijd na een lange pauze. Ze hoopt vooral veel plezier te hebben en deze herintrede als extra motivatie boost te gebruiken om haar records te verbeteren en sterker te worden.

Attila Houthuyse

Attila vlak voor zijn set op het NK van 2018.

3,5 jaar geleden was Attila herstellende van een tennisarm. Hij tennist al van mijn 8ste (nu 32 jaar) en had nog nooit een tennisarm gehad. In de periode dat hij aan het herstellen was kwam Attila in aanraking met Barry André, trainer en coach van Rotterdam Kettlebell Academy. Na diverse keren te hebben getraind met de kettlebell merkte hij een sneller herstel. Hij werd sterker en ook andere fysieke pijntjes werden minder en verdwenen. Vandaag de dag kan Attila zeggen dat de kettlebell sport een tweede sport is geworden in zijn leven. Hij verwacht nog lang mee te draaien en waar mogelijk progressie te blijven maken. Hij heeft aan diverse landelijke wedstrijden meegedaan en een aantal net over de grens in Duitsland. Het begon een paar jaar terug met 2×16 KG longcycle bij het NK, maar afgelopen jaar heeft hij meegedraaid met 2×24 kg op het NK en een wedstrijd in Münster te Duitsland. Gedurende de jaren heeft hij her en der het podium mogen betreden en daar is hij trots op. Hard trainen en proberen om zoveel mogelijk progressie te maken is één ding, maar het waarmaken in die 10 min set is een ander verhaal. “Het geeft een kick om die zware ballen 10 min vast te blijven houden en met voldoening van het platform af te lopen”, aldus Attila. Hij heeft nu 2 wedstrijden gedaan met de 2x24kg en hij weet dat dit echt serieuze gewichten zijn om te presteren. Als veteraan wil hij minimaal zijn aantallen van de vorige wedstrijd evenaren, maar stiekem wil hij zijn persoonlijk record verbreken. Het doel is om met een podiumplek Dublin te verlaten. Daarnaast is het voor Attila een doel om samen met het team een geweldige tijd daar te hebben en samen ervoor zorgen dat Nederland nog meer op de kaart komt met deze geweldige sport.

Karlien Huiskes

Karlien tijdens een training met 2×24 kg.

Voor de trainersopleiding werd voor de trainers in opleiding een ‘slachtoffer’ gezocht om de kneepjes van het vak op te oefenen. Omdat Karlien nieuwsgierig was, meldde ze zich aan als vrijwilliger. Hier heeft ze de beginselen van de kettlebellsport geleerd. Daarna liet ze zich overhalen om deel te nemen aan een wedstrijd, 3 weken na de trainingsdag. Hier kwalificeerde Karlien zich meteen voor het NK en toen was het hek van de dam. Op dit moment heeft ze 5 geldende Nederlandse records op haar naam staan en CMS-ranks op alle onderdelen. In 2018 werd ze Nederlands kampioen op zowel one arm longcycle als two arm longcyle. Ook mocht ze na fijne sets op zowel het IUKL EK in Hongarije als het WKSF EK in Porto een medaille mee naar huis nemen.
Vanwege een kwakkelende voorbereiding voor het WK hoop Karlien vooral dat ze twee fijne sets kan draaien. Haar doel ligt vooral in de mentale beleving van de set, om zo goed mogelijk gefocust te blijven en om met die focus de saboterende gedachten, hopelijk, iedere rep opnieuw opzij te kunnen schuiven. Daarnaast hoop ze dat team NL de fantastische teamspirit die er in Porto was weer kan laten gelden!

Mirjam Koehorst

Mirjam tijdens Jaap’s Open 2019.

Mirjam heeft ongeveer 6,5 jaar rollerderby gespeeld. Dit was de eerste sport waarvoor ze dusdanig gemotiveerd was om beter te worden dat ze daarnaast ook aan haar fysieke gezondheid wilde werken. Door een zomeraanbieding kwam ze bij Jaap’s Gym terecht en hier is ze blijven hangen. Toen ze stopte met rollerderby heeft Naomi (Kooiker, de bondscoach van Team NL) haar langzaam binnengehengeld in haar kettlebellteam. Wat Mirjam aanspreekt aan kettlebellsport is dat het een hele complete work-out is, zoals qua kracht als conditioneel. In 2017 is Mirjam 1e geworden in de B-klasse OALC op het NK. Daarna heeft ze zich met name gericht op het onderdel snatch met 16 kg. In 2018 werd ze 3e op het EK van de IUKL in de 68+ gewichtsklasse. Hier haalde ze 187 herhalingen. De eerste keer 200 herhalingen was tijdens haar vakantie in Californië, bij de North-Cal Open van Orange Kettlebell Club. Tevens is ze in 2018 2e geworden op het NK met met 207 reps, wat tot nu toe haar PR is. Op het WK zou ze graag meer dan 200 reps willen halen.

Naomi Kooiker

Naomi tijdens haar jerk-set op de Jaap’s Open 2019.

Naomi is niet alleen een atleet, maar tevens de bondscoach van Team NL. Naomi raakte geïnspireerd door een youtube filmpje en is de kettlebellsport blijven beoefenen vooral omdat ze het zo’n mooie mentale uitdaging vind. Dit is volgens haar erg goed voor de algemene persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kan ze er, naar eigen zeggen, al haar “techniek nerdiness” op los laten! Qua persoonlijke prestatie is ze vooral erg blij met haar 104 jerks met 2x16kg. Daarnaast is Naomi ook heel trots op haar team en hun groei en ook op de groei van de sport in NL. Hier probeert Naomi zoveel mogelijk haar steentje aan bij te dragen. Tijdens het WK zou ze heel erg graag met de jerk over de 110 herhalingen willen gaan. Met de snatch zou ze blij zijn met eindelijk de 100 herhalingen aantikken in een biathlon set.

Ilse Schimmel

Ilse na haar set op het EK 2018.

Ilse was ongeveer 6 jaar geleden op zoek naar een nieuwe sport. Haar man had net een paar proeflessen kettlebellsport gedaan en was erg enthousiast. Nadat ze op zijn aanraden ook een les had gevolgd, was ze al snel niet meer weg te slaan. Het mooiste vind ze toch wel dat ze na die jaren nu ook zelf trainingen geef bij Kettlebellsport Deventer. Ilse vindt het mooi om de opgedane kennis door te geven. Op het WK wil ze nog eenmaal de OALC doen. Haar doel is om haar eigen PR van 75 herhalingen te verbeteren.

Rita Veldmaat

Rita tijdens Jaap’s Open 2019.

Rita vindt kettlebellsport zo leuk omdat het telkens weer een uitdaging is. Ze waardeert hoe technisch en conditioneel het is, maar ook de gezelligheid in de gym is voor haar erg belangrijk! Ze is er trots op dat ze mentaal en technisch veel sterker is geworden! Hierdoor zijn haar resultaten veel beter zijn geworden. Haar doel voor het WK is om een mooie maar vooral rustige (rust in haar hoofd) biathlon set kan draaien, zodat ze de 10 min in beide sets kan volmaken en een PR kan halen!

Rudy Veldmaat

Rudy tijdens Jaap’s Open 2019.

Omdat Rita al een tijdje aan Kettlebellsport deed, is Rudy 3 jaar geleden mee geweest als supporter naar het WK van de IUKL in Dublin. Omdat hij vooral de uitdaging met zichzelf, maar ook de gezelligheid van de atleten onderling waardeerde, is hij daarna gaan trainen bij Jaap’s Gym. 3 jaar geleden hield hij met veel moeite de 10 minuten met 12 kg vol. Nu is hij echter op het punt beland dat hij dit met 24 kg kan. In die 3 jaar heeft Rudy op verschillende wedstrijden podiumplaatsen gehaald. Vorig jaar in Porto heeft hij voor het eerst aan een EK deelgenomen. Tijdens het WK wil hij vooral genieten, maar daarnaast zou hij ook graag zijn PR voor de 24 kg snatch (119 herhalingen) verbeteren.

Marianne Vonder

Marianne tijdens het NK van 2018.

Marianne is begonnen met kettlebellsport door Jan-Hein van FitFabrique. Op het moment dat hij deze training ging geven is zij ook begonnen met kettlebellsport. In eerst instantie was de training voor ‘erbij’; op vrijdagavond nog een uurtje met de kettlebell aan de slag. Het werd pas echt een sport voor Marianne op het moment dat ze had toegezegd met een wedstrijd mee te doen, namelijk Rotterdam Kettlebell Cup in 2018. Door de fysieke en mentale uitdaging die met de sport gepaard gaat, bleef het niet bij slechts één wedstrijd. Door de atleten uit andere teams blijft het een motiverende en uitdagende sport, aldus Marianne. Tot dusver heeft ze de volgende mooie resultaten neergezet:

 • NK OALC 20kg – 90 herhalingen – 3e plek A-klasse
 • NK LC 2x12kg – 100 herhalingen – 1e plek amateurs
 • EK OALC 16kg – 109 herhalingen – 3e plek amateurs
 • CMS rank met 20kg – 104 herhalingen

Tijdens het WK wil ze graag de volledige 10 minuten van haar OALC 24kg set volhouden.